Pomul Vieții

Pomul Vieții- Arborele Cosmic-Arborele Vieții

În toate civilizațiile lumii, copacului, arborelui îi sunt atribuite simboluri fundamentale -arborele vieții, pomul cunoașterii, copacul axă a lumii, arborele de naștere, pomul de nuntă, arborii totem, arborele fertilizator, pomul de Crăciun, arborele genealogic, arborele vieții.

Un arbore este sacru sau devine datorită puterii sale, pentru că poate revela o realitate dincolo de cea omenească, și asta deoarece are acces la ceea ce Mircea Eliade numește ,,illo tempore,,.

Copacul sacru are legături mistice cu acel ,, timp mitic ,, în care Divinitatea a creeat lumea.

Arborele Vieții își are originea în neoliticul Vechii Europe. Simbolul ,, V,, al Marii Zeițe, bucraniul -uter și pieptenele perie, sunt trei simboluri puternice de regenerare, au fost grupate pentru amplificarea semnificației sacre, într-o anumită ordine care s-a păstrat de -a lungul timpului.

Reprezentarea arborelui vieții în această alcătuire o regăsim pe statuetele antropomorfe feminine descoperite în necropolele aparținând culturii de epoca bronzului Gîrla Mare , în județul Mehedinți, dar și în Bulgaria , la Orsoaia, Montana.

Mircea Eliade explică faptul că arborele este încărcat cu forțe sacre, el este vertical, crește, își pierde și își recapătătă frunzele, deci se regenerează ,, el moare și renaște de nenumărate ori,,.

Mircea Eliade identifică șapte interpretări principale care se articulează în jurul ideii de Cosmos Viu, în veșnică regenerare.

Arborele este un simbol al vieții în continuă evoluție, în ascensiune spre Cer, evocă întreg simbolismul, inclusiv al moralității iudeo- creștine.

fragment -,, Datini și obiceiuri legate fructe și pomi fructiferi în folclorul mehedințean,, autor

Gabriela Pogaci

Arborele vieții
Pomul vieții traco -getic
Arborele Vieții

6 thoughts on “Pomul Vieții

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.