Pomul Vieții

Pomul Vieții- Arborele Cosmic-Arborele Vieții

În toate civilizațiile lumii, copacului, arborelui îi sunt atribuite simboluri fundamentale -arborele vieții, pomul cunoașterii, copacul axă a lumii, arborele de naștere, pomul de nuntă, arborii totem, arborele fertilizator, pomul de Crăciun, arborele genealogic, arborele vieții.

Un arbore este sacru sau devine datorită puterii sale, pentru că poate revela o realitate dincolo de cea omenească, și asta deoarece are acces la ceea ce Mircea Eliade numește ,,illo tempore,,.

Copacul sacru are legături mistice cu acel ,, timp mitic ,, în care Divinitatea a creeat lumea.

Arborele Vieții își are originea în neoliticul Vechii Europe. Simbolul ,, V,, al Marii Zeițe, bucraniul -uter și pieptenele perie, sunt trei simboluri puternice de regenerare, au fost grupate pentru amplificarea semnificației sacre, într-o anumită ordine care s-a păstrat de -a lungul timpului.

Reprezentarea arborelui vieții în această alcătuire o regăsim pe statuetele antropomorfe feminine descoperite în necropolele aparținând culturii de epoca bronzului Gîrla Mare , în județul Mehedinți, dar și în Bulgaria , la Orsoaia, Montana.

Mircea Eliade explică faptul că arborele este încărcat cu forțe sacre, el este vertical, crește, își pierde și își recapătătă frunzele, deci se regenerează ,, el moare și renaște de nenumărate ori,,.

Mircea Eliade identifică șapte interpretări principale care se articulează în jurul ideii de Cosmos Viu, în veșnică regenerare.

Arborele este un simbol al vieții în continuă evoluție, în ascensiune spre Cer, evocă întreg simbolismul, inclusiv al moralității iudeo- creștine.

fragment -,, Datini și obiceiuri legate fructe și pomi fructiferi în folclorul mehedințean,, autor G. P

Arborele vieții
Pomul vieții traco -getic
Arborele Vieții
Advertisements

Herculane -Împărăteasa Elisabeta sau Sissi, Crucea Albă-între povești și realitate

Am participat, cu mare bucurie, la invitația oamenilor minunați care sunt Dan Alexoaie, Naziana Moșanu și desigur membrii cenaclului ,, Domogled,, din Herculane la lansarea de carte a unui povestitor absolut fabulos – Iacob Sîrbu ,, Crucea Albă între povești și realitate,,.

Mărturisesc că am descoperit Herculanele destul de târziu, dar m-am îndrăgostit iremediabil de acest loc incredibil de frumos, de munți și de ape, de povești, de tot ceea ce înseamnă orașul.

Când am vorbit cu Dan Alexoaie despre evenimentul care urma să se întâmple, sincer am dorit doar să realizez o emisiune. Nu știu dacă am avut așteptări mari sau mici, pentru că momentul nu era unul tocmai fericit pentru mine.

Pe de altă parte știam că dacă pleci la drum cu oameni ca Naziana Moșanu, iubita mea profesoară din școala generală și cu Dan Alexoaie nu poți întâlni decât oameni la fel de minunați și lucruri extraordinare.

Așa s-a și întâmplat am cunoscut pe Iacob Sîrbu, pe nea Luca care locuiește în satul din nouri, deasupra lumii , la Ineleț, pe Dorin Bălteanu cel care a făcut cunoscută istoria orașului Herculane cu ale sale volume ,, Herculane- arc peste timp,, oameni din țară și străinătate , îndrăgostiți și ei iremediabil de stațiunea Herculane și dornici de a spune lumii poveștile acesteia.

Au fost prezentate publicului obiecte din colecția particulară a lui Dan Alexoaie, a acestui povestitor extraordinar Iacob Sîrbu, român mândru de neamul său , din colecția lui Nea Luca din Ineleț, aduse cu trudă din vârful munților , în spinare sau pe șaua cailor.

Ne -am delectat cu valsurile lui Francis Pope și Iacob Pazzeler, asculate la gramofonul adus din vârful muntelui, am retrăit astfel momentele magice și gloria stațiuni celebră în toată lumea.

Am făcut o serie de interviuri cu domnul Dorin Bălteanu, un om extraordinar , o adevărată eniciclopedie, pentru care mi ar fi trebuit probabil săptămâni să povestim despre câte în lună și în stele, povești nebănuite , istorii reale a frumosului oraș Herculane.

Am vorbit cu Nea Luca de la Ineleț!! O mare bucurie să descopăr un om așa de frumos interior, un povestitor cu har , un om cu totul și cu totul special!

M-am bucurat să mângâi obiecte fabuloase , cărți și multe multe lucruri care aminteau de Împărăteasa Elisabeta, celebra Sissi care și ea iubea atât de mult stațiunea. Să aud despre poveștile pădurarului care a condus-o pe Sissi pe potecile munților, să aud de Foișorul Împărătesei sau despre starea ei ,, una cu văzduhul,, când se afla pe munte.

A fost frumos să descopăr și o primărie preocupată să ofere acestor oameni care iubesc Herculanele atenție, timp , spațiu pentru activități.

Cartea a fost tipărită la Editura Ștef! Dragon Nedelcu felicitări!

Fotografiile sunt făcute de Maria Alexoaie- mulțumesc!

Gabriela Pogaci

frumuseți!!
Cu Nea Luca de la Ineleț!!
Iacob Sîrbu, Dan Alexoaie, Dorin Bălteanu și nu în cele din urmă iubita mea profesoară Naziana Moșanu!
Dan Alexoaie la Gramofon!!
Nea Luca!! alături de doamna Bălteanu!1

Liviu Mazilu, senator PSD Mehedinți : Programul Național de Dezvoltare Locală aduce Mehedințiului investiții de peste 185 milioane de euro

Interviu cu senatorul Liviu Mazilu

  1.  Ce puteți spune, la final de an despre activitatea dumneavoastră parlamentară și impactul asupra cetățenilor?

În calitate de senator PSD de Mehedinți, ales cu peste 60% din voturile mehedințenilor, am urmărit îndeplinirea promisiunilor electorale exprimate prin Programul deGuvernare și în acest sens, prin prezența integrală la toate ședințele  Parlamentului, am susținut cu votul meu toate propunerile legislative care să conducă la realizarea acestui Program, unele dintre ele cu impact major asupra vieții românilor și implicit, a mehedințenilor, cum ar fi: Legea salarizării unitare, Legea pensiilor, Codul Administrativ, Codul Silvic sau Programul Național de Dezvoltarea Locală, care aduce județului Mehedinți investiții de peste 185 milioane euro .

         În acelaș timp, am susținut toate inițiativele legislativeale Guvernului sau colegilor parlamentari, care au ca efect îmbunătățireavieții românilor, unele dintre ele de importanță deosebită pentru Drobeta Turnu Severin și județul Mehedinți, cele mai importante fiind:

  • Modificările și completările Legii Finanțelor Publice Locale, conform cărora U.A.T.-urile pot folosi excedentul bugetar pentru subvenționarea energiei termice și pot face împrumuturi în Trezorerie pentru realizarea de proiecte sau pentru subvenția de energie  termică;
  • Modificările și completările aduse Legii Energiei care instituie obligativitatea ca societățile care au contracte de distribuție a gazelor naturale sau energiei electrice, de a extinde rețelele,pe cheltuiala lor, la solicitarea U.A.T.-urilor, urmând să primească ulterior decontarea investiției;
  • Extinderea P.N.D.L. pentru construirea,  reabilitarea, extinderea sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale.

Ce   v-ați propus să realizați în anul 2019, dacă aceste proiecte vizează și județul Mehedinți?

Pentru anul 2019 îmi  propun realizarea următoarele obiective:

  • Inițierea unei propuneri legislative prin care porturile dunărene să poată trece în administrarea U.A.T.-rilor pe raza cărora sunt situate, la solicitarea U.A.T.-rilor, în vederea accesării finanțării europene pentru modernizarea lor;
  • Propunere legislativă prin care ”Insula Șimian” să treacă în administrarea județului Mehedinți sau a comunei Șimian,pentru transformarea acesteia într-un obiectiv turistic de excepție;
  • Instituirea unui regim juridic și piscicol special pentru Dunăre între barajele de la Porțile de Fier I șiPorțile de Fier II, pe o perioadă limitată, în vederea regenerării populației  piscicole, în special speciile valoroase.

În ce direcție credeți că se va îndrepta România, după 100 de ani de la Marea  Unire?

Pentru România în următorii ani este,unica direcție, fără îndoială, o reprezintă continuarea parcursului european euroatlantic, consolidarea parteneriatelor cu țările U.E.și S.U.A. .

         Având în vedere poziționarea geo-strategică a României,resursele naturale de care dispunem dar și inteligența, inventivitatea și adaptabilitatea poporului român, am convingerea că în următorii ani România își va câștiga statutul meritat de a fi una dintre primele șase cele mai dezvoltate țări din Uniunea Europeană.

  Ce înseamnă pentru dumneavoastră aniversarea Centenarului?

           Pentru mine  personal, pentru fiecare român în parte Centenarul are foarte multe semnificații, reprezintă  simbolul  a tot ceea ce au dorit românii,     de –a lungul timpului.

           Este important să ne aducem aminte de istorie, de felul în care a fost realizată de veacuri această năzuință  a poporului român.  Să privim cu mare atenție, să–i omagiem așa cum se cuvine pe toți cei care au construit România de azi, și desigur să ducem mai departe această țară, unită, care aparține copiilor noștrii și moștenitorilor acestora, mai departe.

           Centenarul este un drum foarte lung,  asumat cu obstacolele și voința, efortul de a merge  pe cărări anevoioase, de a nu uita că sunt români și rădăcinile acestui popor.

           Mai înseamnă și dorința, speranța dea fi un singur popor, de a înfăptui România Mare, indiferent de istorie, de  toate impedimentele care au fost de a lungul secolelor.

           Reprezintă  perseverența și efortul elitelor românești, a liderilor pentru ca acest deziderat să devină realitate.

           Centenarul înseamnă  jertfă, eroismul tuturor celor fără de care Unirea    (pe care ”Națiunea a făcut-o”) visul românilor de a exista ca Neam într-o singură Țară nu ar fi fost posibil.

Senator Liviu Mazilu

“Ponoare,Ponoare,, 2018

Festivalul Național de Folclor ,, Ponoare, Ponoare,, 2018

Festivalul Național Concurs de Folclor,, Ponoare, Ponoare,,, ediția 2018 a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.Ortganizat de Primăria și Consiliul Local Ponoarele, Consiliul Județean Mehedinți, prin Centrul Cultural ,, Nichita Stănescu,, s-a dovedit , încă o dată ca eveniment marcant folcloric din zona de munte a Mehedințiului, și punct de reper pentru festivalurile –concurs din țară. Un număr mare de candidați s-au înscris la concursul de folclor, destul de mulți nu au reușit să treacă de faza de poreselecție. De aici se vede că un premiu obținut la Ponoarele este foarte important, el cântărește foarte mult pentru cariera artistică a oricărui solist de muzică populară. Dar sigur înseamnă ceva și faptul că premiile oferite de Consiliul Județean Mehedinți, prin Centrul Cultural ,, Nichita Stănescu,, sunt consistente.

 

Cu un juriu extrem de exigent prezidat de cunoscuta interpretă a cântecului popular mehedințean, Niculina Stoican și cu specialiști de excepție precum profesorul universitar Gabriela Rusu Păsărin, realizator de emisiuni,  Doina Durdan , profesor de canto, și laureată a ,, Crizantemei de Aur,, de la Târgoviște,  etnologul Cornel Boteanu, specialist și mare iubitor al folclorului mehedințean, cel care a adus la lumină legendele din Plaiurile Cloșanilor, dar și Cîntecul Zorilor, Doina Ploscaru sau managerul Centrului Cultural ,, Nichita Stănescu,, Emilia Mihăilescu a exista garanția că, premiile au fost acordate celor mai buni dintre cei buni.

 

Cu soliști și ansambluri deosebite la spectacolul de Gală. Ansamblul Profesionist ,, Danubius,, al Centrului Cultural ,, Nichita Stănscu,, dar și ,, Lăutarii Mehedințiului,,.

La sărbătoarea ponorenilor au participat prefectul Nicolae  Drăghia,  deputatul Alina Teiș, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu dar și ministrul secretar de sta, Alin Chirilă.

De asemenea au participat vicepreședintele Consiliului Local Majdanpek, Slavișa Bozinovic, și alți invitați din Serbia.

Cele două zile de sărbătoare au fost foarte apreciate de oamenii locului, și nu numai, deoarece festivalul devenind o tradiție, sunt din ce în ce mai mulți turiști care vin în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, cu locuri de o frumusețe unică, în această perioadă tocmai datorită Festivalului ,, Ponoare, Ponoare,,, manifestare artistică deosebită care alături de ,, Sărbătoarea Liliacului,, promovează foarte bine zona.

Festivalul a fost o reușită și nu avea cum să nu fie, pe scenă au evoluat foarte mulți artiști, maeștri ai cântecului popular , de asemenea din Serbia, de la Majdanpek au prezentat un spectacol folcloric,, KUD Majdanpek, iar organizarea a fost  impecabilă.

Echipa primăriei Ponoarele, primarul Iulian Cerbu, viceprimarul Vasile Gherghescu, consilierii locali s-au mobilizat , așa cum o fac de fiecare dată, așa că, având și sprijinul Consiliului Județean Mehedinți și al Centrului Cultural ,, Nichita Stănescu,,.

TROFEUL FESTIVALULUI:

MĂNUELA BĂLAN

PREMIUL I 

COSMIN BÎRLAN

ȘTEFAN NEGRU

PREMIUL II

ALEXANDRA DULGHERU

OCTAVIAN ZIDARU

PREMIUL III

ANDRADA BETEJ

FLORIN ȘTEFAN

 

 

 

 

20180804_23211920180804_23363020180804_233418120180804_233400120180804_23302120180804_23285020180804_23222220180804_23295220180804_23280620180804_232522

20180804_2325221

20180804_213237

20180804_22170420180804_222022

20180804_21084920180804_22092220180804_22203520180804_22215820180804_22180920180804_22200820180804_23145220180804_22094720180804_23221520180804_23071520180804_23130420180804_21182320180804_22305820180804_23195420180804_232445120180804_23184120180804_23185720180804_2329271Festivalul Național de Folclor de la Popoarele, Mehedinți s-a încheiat.

A fost exraordinar. La Ponoarele lângă Podul lui Dumnezeu, totul este fascinant. Am redescoperit aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu intr-o călătorie ipotetică printre “arbori și munți “. O călătorie absolut fabuloasă care nu s- a încheiat încă. Pe drum am descoperit Oameni, locuri miraculoase, rădăcini și mult din propria a-mi fiinta. S au intamplat minuni și am descoperit minunății! Despre Festival putin deocamdată, imagini.

Ce am mai făcut prin vară

35971746_1741260599296107_5080343851810422784_oNe-am bucurat de sărbători. Fără îndoială că iubim și iile românești, zestrea noastră cu rădăcini în portul strămoșilor noștrii, dar iubim și Sânzienele cu toată simbolistica acestora. Așa că ne-am gândit să îmbrăcăm iile în flori de sânziene și să le sărbătorim împreună. Am reușit să căutăm în lăzile de zestre și să arătăm oamenilor comorile cusute cu multă dragoste. E drept că ne-a ajutat și doamna Nina Predescu cu niște frumuseți măiestrite prin nordul Mehedințiului! Dar ne-au ajutat și minunățiile noastre de fetițe extrem de talentate care au venit cu cele mai frumoase costume populare să avem ce expune, au și cântat și ne-au mers la suflete..au împletit cu Victoria Seimeanu și la cununi de sânziene..Ce să mai spunem? au făcut totul ca ,, Ia în Flori de Sânziene,, să fie la înălțime! ce-am mai avut – Grupul ,,Cununița,, de la Centrul Cultural ,,Nichita Stănescu,, coordonat de Doina Durdan.  Și ne-am bucurat de concertul oferit de Nicoleta Iancu! Și de Adnana Alexandra Serafim! Și de Mellora Ploștinaru! Și de Ariadna Moescu! Și bineînțeles de Alexia Nițulescu! Îmi sunt dragi din tot sufletul aceste minunății de copile care cântă așa de frumos, muncesc foarte mult și reușesc să rămână copile frumoase și vesele. Chiar dacă nu e ușor să fi și copil și vedetă. Și ce-am mai avut ? Tot o mititică, chiar foarte mititică, pe  Iasmina Ziana Dumitrescu cu un costum popular făcut de străstrăbunica! Și pe Victoria Seimeanu care a ,,descântat..  de dragoste, de împăcăciune și voie bună!  Și covorul țesut de bunica mea!35971746_1741260599296107_5080343851810422784_o

35842459_2189247781101975_3846496616362016768_o35922829_2189347334425353_553344070085246976_n35855848_1630691696979098_321437310937726976_o36064272_2189144201112333_2228107343856402432_n35893183_2188935267799893_6452636592086450176_o35971429_876844032526589_6492519104346324992_o35923104_2189246404435446_5064991654419628032_o

17861487_1516141985063016_2777616928082249139_n36176160_876844245859901_6986227952958570496_o21761650_1847465315280225_7066516165664759475_nmaxresdefault35971746_1741260599296107_5080343851810422784_o36176160_876844245859901_6986227952958570496_o.jpg35972717_876844592526533_8288765150127718400_o.jpg

35987570_876843945859931_6654042705405935616_o.jpg35901388_1630650996983168_606781177008750592_o.jpg35810631_2189247344435352_5567066815856640000_o.jpg

Am avut Sărbătoare!! Mulțumim tuturor!

35971746_1741260599296107_5080343851810422784_o35694799_2216232825061421_2697490751834554368_n35815132_1630650683649866_6713984806587203584_o36063067_2188954997797920_105243934455758848_o

Sărbătoarea Liliacului la Ponoare, Mehedinți ediția 2018

Oaspeți de seamă, regal folcloric și distracție pentru toate gusturile

 

Așa cum a devenit deja tradiție, în prima duminică a lunii mai, la Ponoarele , în pădurea de liliac este mare sărbătoare. Oamenii de pe munte, coboară  cum s-au obișnuit de mult timp ( oficial sărbătoarea datează din 1965, când pădurea de liliac, unică în țară a fost declarată rezervație naturală) pentru a petrece împreună,  a se întâlni unii cu alții, pentru a se bucura de muzică, joc și voie bună într-un loc binecuvântat de Dumnezeu.

Tradițional, înainte ca sărbătoarea dedicată florilor de liliac să ia o asemenea amploare,nu exista o dată fixă pentru aceasta. Muntenii, ponorenii erau anunțați de către primar cu goarna și cu toba, că ,,, în data ,,cutare,, se ține petetrecere , să vină cu mic, cu mare,,. Aveau grijă să nu fie prea mult liliac înflorit, se ținea cu o săptămână înainte, sau cu o săptămână, după.  Asta deoarece, în perioada înfloritului vracii, solomonarii , doftoroaielele satelor culegeau plantele de leac, flori de liliac, și alte plante pe care mai apoi, le transformau în ,,unsori,,sau ceaiuri vindecătoare.

Pe atunci, ca și acum, sărbătoarea era un bun prilej de schimburi comerciale sau negoțuri avantajoase. Muntenii veneau cu produsele lor, adică țuică, brânză, poame și le schimbau pe ce nu aveau ei, respectiv cazane de țuică de la meșterii țigani, postavuri de la negustori, sau boiele, și cine știe câte de care aveau lipsă prin gospodării. Veneau ,, linghișpirele,, și copiii, chiar și tinerii și maturii așteptau cu bucurie sărbătoarea.

Mai erau ,,ghicitorii,, cu planetele, și fel de fel de lume pestriță , care , nu se știe cum ajungea ,,cum ar veni, în creerii munților,, pe drumuri de țară, care mai care mai desfundate. Veneau, se așezau în poiană și fiecare oferea celorlalți  ce aveau ,  mânca,  juca, se distra, cu neamurile , cu vecinii, cum considerau de cuviință.

Locul în care acum este amplasată scena, în fiecare an, nu avea cale de acces pentru mijloace de locomoție nici moderne și nici de altele, stâncile au fost sparte efectiv pentru a se construi un drum  pentru acestea

. Dacă la sărbătoare se anunța că vine vre-un om ,,mare,,atunci ponorenii pregăteau bucate și în cinstea acestuia, împreună încingeau și grătare și hore. Tradiția a rămas, dar lucrurile au evoluat, ca și vremurile, acum sărbătoarea liliacului, are foarte multe mize, dincolo de cele, știute dintotdeauna. Și e foarte bine că tradiția continuă, că se fac eforturi, an de an, de primărie , de Consiliul Local Ponoarele, de Consiliul Județean Mehedinți, pentru ca ,,sărbătoarea liliacului,, să devină un brand din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat. Desigur că întotdeauna este loc și de mai bine, dar această intenție ,, de mai bine,, se vede în fiecare an.

Sărbătoarea Liliacului de la Ponoare, ediția 2018 s-a bucurat mai întâi de toate de vreme bună.  Poiana în care are loc, în fiecare an a fost plină de lume, venită din toate colțurile țării, ceea ce înseamnă că s-a dus vestea locului, și a evenimentului. Oamenii și ai locului  și străinii atrași de frumusețea liliacului dar și de oferta gastronomică, de muzica populară , de tot ceea ce a asigurat voia bună au avut

oferte de distracție cam pentru toate gusturile.

Muzică de calitate asigurată de Ansamblulul Profesionist ,,Danubius,, ai Centrului Cultural ,, Nichita Stănescu,,, instituție subordonată Consiliului Județean Mehedinți, produse pe gustul și buzunarul fiecăruia și gazde prietenoase.

Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județan Mehedinți, prefectul Nicolae Drăghia,  ministrul secretar de stat Alinn Chirilă, deputații PSD de Mehedinți , Alina Teiș și Vlad Bontea, primari din Mehedinți și din țară, chiar și din Serbia, deoarece a fost prezentă o delegație condusă de Slavisa Bojinovic, de la Majdanpek, Serbia au fost oaspeți de seamă ai ponorenilor.

Spectacolul  folcloric , prezentat de cunoscuta interpretă dar și creeatoare de veștminte tradiționale, Oana Pîrvan a fost unul de mare calitate, un adevărat regal folcloric. Anamblul Profesionist ,,Danubius,,, orchestra, soliștii, dansatorii subordonați Consiliului Județean Mehedinți, și invitații Consiliului Local, și ai primarului Iulian Cerbu au concertat șase ore pe scena amenajată. Au fost prezente

nume sonore ale cântecului popular românesc, precum Anica Ganțu sau Niculina Stoican, dar și toți interpreții oameni ai  muntelui mehedințean.

A fost o ediție reușită , în care întreaga comunitate , consilierii locali, primarul Iulian Cerbu,v iceprimarul Vasile Gheorghescu, fără a ține cont de politic, de culoare așa cum se întâmplă pe unele locuri, au muncit împreună, pentru ca sărbatoarea liliacului din acest an să fie una reușită.

De asemnea trebuie remarcat sprijinul Consiliului Județean Mehedinți, a președintelui Aladin Georgescu, a Centrului Cultural ,,Nichita Stănescu,, și implicarea acestora pentru un eveniment de excepție.

G.P282156_260556657304440_4880958_n31946025_2124528797573874_6822749725167452160_oimages (2)podul-lui-dumnezeu-ponoaremajdanpek

31949556_2124524947574259_1163568161597947904_o.jpg31945535_2124528434240577_822674124823330816_o.jpg31949556_2124524947574259_1163568161597947904_o.jpg31956052_2124531647573589_1361727395605774336_o.jpg31956299_2124532827573471_6325234551983439872_o.jpg

liliac.jpgpod pon.jpgLOGO_MEHEDINTI_ROMANIA-03.gif31946114_2124533434240077_528369470914166784_o.jpg31945365_2124534710906616_6106295626247438336_o.jpg

EXERCITIU: DESCHIDEREA CELUI DE AL TREILEA OCHI

Simona Igna

52838856_2426629384014553_1533804517290672128_n

Acest exercitiu ne va ajuta la deschiderea si rotirea constienta a discului dintre ochi. Vezi postarea 
https://www.facebook.com/…/a.10327159600…/2262657033745123/…
pentru a intelege cum functioneaza acest centru.Cu cat ne vom concentra la baza nasului cu atat vartejul se deschide si devine mai mare. Daca vreti sa va concentrati un timp mai indelungat pe acest centru vizualizati ca discul se afla la 10-15 cm in fata capului si rotiti-l acolo.

Inchideti ochii si respirati calm si adanc. Calmati-va toate emotiile si gandurile. 
Continuati sa respirati calm si adanc pentru cateva minute……
Apoi, mental, simtiti si vedeti ca sunteti in mijlocul capului, intre cei doi lobi ai creierului material, in cerebel unde incepe centrul dintre ochi. Mental simtiti ca va aflati in acest vartej, de la inceputul lui in cerebel, si care se continua catre baza nasului unde se extinde si acopera fruntea, ambii ochi si nasul. Pentru cei care practica regulat acest exercitiu vor…

View original post 321 more words

NU E NECESAR SĂ SUFERI PENTRU A FI FERICIT

Simona Igna

20170820_121058Intenția din spatele acestui articol este aceea de a scoate la suprafață, spre observare, un program prezent în mintea colectivă. Simpla conștientizare a unui astfel de program mental are rol în slăbirea programului. Desigur că există tehnici prin care aceste programe se pot șterge, însă acestea au fost discutate în alte articole de pe blog.

Aspirațiile acestui text sunt mult mai simple. Atunci când cititorul va spune: „Da mă! Uite că și eu am fost influențat de acest program când am făcut cutare sau cutare” atunci scopul articolului va fi fost atins. Și asta pentru că numai conștientizând ceva, acel ceva poate fi șters și eliberat.

Acest program al lui „Sufăr acum pentru a putea fi fericit mai târziu” este inoculat încă de când suntem foarte mici, iar mai apoi el se manifestă în tot felul de forme și situații. Oamenii ajung astfel să venereze suferința…

View original post 938 more words

Adevăratele cauze ale bolilor.

Simona Igna

20180506_142819-001Bolile apar în câmpul energetic al omului cu mulți ani înainte ca ele să se manifeste în planul fizic.

Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion in viata lor, o nedreptate, mai ales daca este vorba de o maladie ereditara sau e luata de la cineva. Orice boala sau accident aparut in viata ta a fost provocat de tine. Boala este pur si simplu un semnal al corpului tau.

Supraconstiinta ta, latura ta divina, Dumezeul tau interior iti trimite un mesaj ca sa-ti atraga atentia asupra faptului ca in actiunile, vorbele si gandurile tale este ceva care se opune legii iubirii. De aceea este necesar sa captezi mesajul si sa multumesti supraconstiintei tale ca ti l-a transmis. Daca nu reusesti sa descifrezi mesajul, bolile si accidentele tale nu vor face decat sa se intensifice.

Cand starea de rau persista, e timpul sa vezi neaparat despre ce e vorba. Daca…

View original post 1,210 more words

Comunicarea înseamnă putere

Simona Igna

note-2025016_960_720

Tot ceea ce facem în viaţă este determinat de felul în care comunicăm cu noi înşine. În lumea modernă, calitatea vieţii este dată de calitatea comunicării. Ceea ce ne imaginăm şi ceea ce ne spunem în sinea noastră, cum ne mişcăm şi cum ne folosim muşchii corpului şi expresia chipului nostru vor determina cât vom folosi din ceea ce ştim. Adeseori ne pomenim prinşi în capcana mentală de a vedea oameni cu realizări extraordinare şi de a crede că au ajuns aşa cum sunt pentru că ar avea vreun har anume.

Cu toate acestea, la o privire mai atentă se dovedeşte că marele har pe care îl au acei oameni cu realizări extraordinare este capacitatea de a acţiona. De fapt, şi alţi oameni aveau aceleaşi cunoştinţe pe care le avea şi Steve Jobs. Şi alţi oameni în afară de Ted Turner şi-or fi dat seama de uriaşul potenţial economic al…

View original post 530 more words

Liniştea sufletească

Simona Igna

motivation-2120322__340

Oamenii puternici şi calmi sunt întotdeauna iubiţi şi respectaţi.

Calmul minţii este una dintre cele mai frumoase bijuterii ale înţelepciunii. Este rezultatul unor eforturi îndelungi şi al răbdării, al auto-controlului. Prezenţa sa este un indiciu al experienţei obţinute, a cunoaşterii legilor şi a acţiunii gândurilor. Un om devine calm pe măsură ce se înţelege pe sine, ca fiinţă cu gânduri evoluate.

Pentru o astfel de cunoaştere este necesară înţelegerea mai multor elemente, ca rezultat al gândurilor, şi pe măsură ce îşi dezvoltă capacitatea de înţelegere, şi poate să vadă relaţiile interne dintre lucruri, prin acţiunea cauzei şi a efectului, el încetează să se mai agite, să se îngrijoreze şi să fie nefericit. El va fi echilibrat, hotărât şi liniştit. Omul calm, care a învăţat cum să se stăpânească, ştie şi cum să se adapteze la ceilalţi. Şi aceştia la rândul lor îi va respecta puterea spirituală, vor simţi că se…

View original post 337 more words

De demult

Cred că e fascinant să privești lumea care a fost.

Fotografiile vechi sau alte mărturii sunt extrem de incitante.

Nu pot să nu mă întreb ce se ascunde dincolo de chipurile afisate..cum erau oamenii aceia..cum au trăit.. oare la ce se gandeau când au pozat..si cum și au privit propriile chipuri.

La fel si clădiri sau locuri. Cum ar fi fost dacă asi fi fost atunci?

Intrebari cu răspunsuri închipuite.

În fotografia alăturată povestea unor Juliette și Romeo autohtoni fără balcon contopita cu idila lui Ion și a Anei.