Herculane -Împărăteasa Elisabeta sau Sissi, Crucea Albă-între povești și realitate

Am participat, cu mare bucurie, la invitația oamenilor minunați care sunt Dan Alexoaie, Naziana Moșanu și desigur membrii cenaclului ,, Domogled,, din Herculane la lansarea de carte a unui povestitor absolut fabulos – Iacob Sîrbu ,, Crucea Albă între povești și realitate,,.

Mărturisesc că am descoperit Herculanele destul de târziu, dar m-am îndrăgostit iremediabil de acest loc incredibil de frumos, de munți și de ape, de povești, de tot ceea ce înseamnă orașul.

Când am vorbit cu Dan Alexoaie despre evenimentul care urma să se întâmple, sincer am dorit doar să realizez o emisiune. Nu știu dacă am avut așteptări mari sau mici, pentru că momentul nu era unul tocmai fericit pentru mine.

Pe de altă parte știam că dacă pleci la drum cu oameni ca Naziana Moșanu, iubita mea profesoară din școala generală și cu Dan Alexoaie nu poți întâlni decât oameni la fel de minunați și lucruri extraordinare.

Așa s-a și întâmplat am cunoscut pe Iacob Sîrbu, pe nea Luca care locuiește în satul din nouri, deasupra lumii , la Ineleț, pe Dorin Bălteanu cel care a făcut cunoscută istoria orașului Herculane cu ale sale volume ,, Herculane- arc peste timp,, oameni din țară și străinătate , îndrăgostiți și ei iremediabil de stațiunea Herculane și dornici de a spune lumii poveștile acesteia.

Au fost prezentate publicului obiecte din colecția particulară a lui Dan Alexoaie, a acestui povestitor extraordinar Iacob Sîrbu, român mândru de neamul său , din colecția lui Nea Luca din Ineleț, aduse cu trudă din vârful munților , în spinare sau pe șaua cailor.

Ne -am delectat cu valsurile lui Francis Pope și Iacob Pazzeler, asculate la gramofonul adus din vârful muntelui, am retrăit astfel momentele magice și gloria stațiuni celebră în toată lumea.

Am făcut o serie de interviuri cu domnul Dorin Bălteanu, un om extraordinar , o adevărată eniciclopedie, pentru care mi ar fi trebuit probabil săptămâni să povestim despre câte în lună și în stele, povești nebănuite , istorii reale a frumosului oraș Herculane.

Am vorbit cu Nea Luca de la Ineleț!! O mare bucurie să descopăr un om așa de frumos interior, un povestitor cu har , un om cu totul și cu totul special!

M-am bucurat să mângâi obiecte fabuloase , cărți și multe multe lucruri care aminteau de Împărăteasa Elisabeta, celebra Sissi care și ea iubea atât de mult stațiunea. Să aud despre poveștile pădurarului care a condus-o pe Sissi pe potecile munților, să aud de Foișorul Împărătesei sau despre starea ei ,, una cu văzduhul,, când se afla pe munte.

A fost frumos să descopăr și o primărie preocupată să ofere acestor oameni care iubesc Herculanele atenție, timp , spațiu pentru activități.

Cartea a fost tipărită la Editura Ștef! Dragon Nedelcu felicitări!

Fotografiile sunt făcute de Maria Alexoaie- mulțumesc!

Gabriela Pogaci

frumuseți!!
Cu Nea Luca de la Ineleț!!
Iacob Sîrbu, Dan Alexoaie, Dorin Bălteanu și nu în cele din urmă iubita mea profesoară Naziana Moșanu!
Dan Alexoaie la Gramofon!!
Nea Luca!! alături de doamna Bălteanu!1

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.