România Prea Frumoasă și vie

Biserica cu hramul “Sfântul Nicolae” din Cerneti a fost construită în 1794.

Este monument arhitectonic și cuprinde vechiul zid de incintă , cimitirul vechi și biserica propriu zisă. În curte se mai află o troita pentru soldații din Cerneti- țărani deveniți catane care și au jertfit viata pentru pământul stramosesc

Azi , biserica pe interior are pictură afumată, e aproape ștearsă.

În schimb are un preot cu har, părintele Ștefan Guriță care reușește să o facă vie, să creeze o comunitate în jurul acesteia. Părintele aduce o comunitate, aflată la mică distanță de oraș spre sfânta credință și din biserică veche centrul spiritual al acesteia.

Chiar dacă pictură e ștearsă și se vede clar că e nevoie de mult efort pentru a i reda bisericii aerul de demult, se văd rezultatele muncii preotului de a reconstrui această casă pentru suflet.

Si ce este mai important se văd oamenii care îl caută pe Dumnezeu aici. În locul în care l – au găsit atâtea generații de localnici.

Am ajuns aici, probabil să mi dau seama cum stau lucrurile. Să văd România Prea Frumoasă și vie, asa cum, parcă nu mai credeam.

Înainte de Crăciun, Biserica era plină de lume.Tineri și bătrâni, copiii.

Părintele colindă în fiecare seară pe la fiecare familie. Au fost aproape 100 de colindători. În mijlocul bisericii era împodobit un brad, de către copiii de la grădiniță. Se vedea că, erau obișnuiții locului copiii. Se misca firesc. Se așezau la măsuță, desenat sau colorat carticele

Nu părea să le ducă părinții prea multă grijă. Erau acasă.

Nicoleta Iancu copilul extraordinar al Mehedintiului acolo a cântat prima priceasna de la părintele Ștefan a primit -o. De atunci vine aproape în fiecare duminică, să cânte.

România PreaFrumoasa și vie, există, e chiar sub ochii nostrii, dar noi nu o vedem. Pentru că ochii și urechile sunt problema, și poate creerul nostru de orășeni care se vrea și se crede sofisticat, sau “emancipat” sau cine stie.

România vie și eternă am gasit -o aproape de oraș, în bisericuță veche sfințită și plină de sfințenie.

G.P.

,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.