În ziua de 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene si sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena, sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării.

Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

Autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile, organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice şi instituţiile religioase sunt încurajate să se implice în organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care ţara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea, precum şi a activităţilor de informare şi conştientizare.

Ziua Dunării, în anul acesta a fost sărbătorită cu mare fast. Astfel la Orșova, la  evenimentul  organizat cu această ocazie, a participat  ministrul Apelor și Pădurilor, domnul Ioan Deneș.   Gazdele  au fost cele două Administrații de Apă, Jiu și Banat. De asemenea, au participat reprezentanți ai administrațiilor bazinale din toate regiunile României, precum și autorități din județele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș.

Împreună cu autoritățile și parlamentarii județului pentru o apă mai curată!

 

 

Sărbătoarea Dunării a adus la Orșova pe prefectul județului , Nicolae Drăghia, pe președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, pe senatorul  Liviu Mazilu, deputatul de Mehedinți , Alina Teiș.

Senatorul Liviu Mazilu a declarat că ,,a fost onorat de a participa la manifestările prilejuite de Ziua Internațională a Dunării, alături de ministrul Ioan Denes,prefectul Nicolae Draghia, președintele Consiliului Județean Mehedinți,

Aladin Georgescu , Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș Severin , Călin-Ionel Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, directorul A. B.A. Timiș, deputatul Alina Teis și foarte mulți colegi, specialiști în multe domenii extrem de importante, și desigur primarul Orsovei.
Sloganul de anul acesta stabilit de Comisia Internațională pentru protecția fluviului Dunărea “Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă ” dorește să aducă în prim plan importanța păstrării apelor Dunării, fluviul care aduce atâtea daruri Mehedintiului, cât mai puțin poluată, cât mai curată. Este important ca fiecare dintre noi, să facem câte ceva pentru ca apele Dunării, să se afle în bune condiții, de calitatea acestora și de starea fluviului, depindem toți. Cunosc foarte multe dintre problemele, care direct sau indirect implică Dunărea, am avut și consultări cu administrațiile locale din zona Clisurii Dunării, tocmai pentru a putea la elaborarea legilor care privesc mediul, să putem veni cu proiecte legislative cât mai viabile,,.

 

Au fost dezbătute teme importante și au fost aduse informări cu privire la proiecte

Cu această ocazie au fost dezbătute mai multe teme importante dacă se are în vedere că România, ca stat aval în bazinul Dunării este deosebit de interesată în amplificarea nivelului de protecție a calității apelor la nivelul bazinului hidrografic. În acest context au fost dezbătute proiectele cu finanțare externă derulate de către Ministerul Apelor și Pădurilor: Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor – JOINTISZA; Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării; Bune practici rezultate din implementarea proiectului „Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate – EAST AVERT MIS ETC 966”.

Ioan Deneș, a ținut să sublinieze faptul că, pentru bazinul hidrografic al Dunării, acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și ca aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României.

“Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecansimele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială privind reducerea poluării apelor

cu nitrați din surse agricole un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoilui de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice În mod particular doresc să menționez că în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Administrația Națională ”Apele Române”, este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are partneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructiră verde.Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o ”Dunăre vie””, a mai spus ministrul.

Manifestările dedicate Zilei Dunării se desfăşoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorinţa comună a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetăţenii ţărilor dunărene în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional.

G.P36371664_231842130765822_7350371433685450752_o36302509_231842464099122_1456124385860517888_o36461266_231843330765702_8888472129452900352_o

20180528_133326

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.