Pe 30 octombrie 1938 lumea s-a sfârșit. Sau cel puțin așa a părut pentru cei surprinși cu urechea lipită de aparatele radio, ascultând Războiul Lumilor pus în scenă de Orson Welles. În acea noapte, milioane de ascultători ai postului CBS s-au lăsat prinși într-un conflict imaginar, experimentând în mai puțin de o oră cât a durat emisiunea Teatrului Radiofonic Mercury spaimele premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial. Imaginea apocaliptică a oamenilor căzând ca muștele, dezintegrați de razele mașinilor de luptă desprinse din alte lumi dar aduse pe calea undelor de Orson Welles, John Houseman și Howard Koch, New Yorkul asediat și distrus, la fel și orașul New Jersey, toate au pătruns în casele americanilor asemeni spiritelor de Halloween. Și vor rămâne în istorie prin cea mai spectaculoasă emisiune radiofonică, o mărturie elocventă a importanței noului mijloc de comunicare: radioul.

180px-The_War_of_the_Worlds_first_editionimages (1)images (3)images (2)War-of-the-worlds-tripodrazboiul-lumilor-fbRăzboiul lumilor (engleză The War of the Worlds) este un roman fantastic scris de H. G. Wells și publicat în 1898. Romanul descrie experiențele unui narator anonim, care călătorește prin suburbiile din LondraAnglia în timp ce orașul este invadat de marțieni. Este una dintre cele mai vechi povestiri care descrie un conflict între omenire și o rasă extraterestră. Romanul este împărțit în două părți, Cartea întâi: Sosirea marțienilor, și Cartea a doua: Pământul, sub stăpânirea marțienilor. Romanul este povestit de un scriitor de articole filozofice, care pe parcursul narațiunii se luptă pentru a-și regăsi soția , în timp ce este martor la atacurile marțienilor din sudul Angliei. În prima parte apare și povestea fratelui său care însoțește două femei până la coastă, în speranța de a scăpa de această invazie asupra Angliei.

Acțiunea are legătură cu literatura invazionistă din acea vreme. Deseori, romanul a fost interpretat ca un comentariu pe tema teoriei evoluționiste, a Imperiului britanic și a superstițiilor, temerilor și prejudecăților victoriene. La data publicării a fost categorisit ca ficțiune științifică, la fel ca romanul Mașina timpuluiRăzboiul lumilor a fost atât popular (publicându-se și în ziua de astăzi) cât și influent, dând naștere unei serii de filme, adaptări radiofonice, albume muzicale, benzi desenate, unui serial de televiziune și unei serii de continuări sau povești paralele scrise de alți autori. Romanul a influențat munca oamenilor de știință, dintre care se remarcă Robert Hutchings Goddard.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.