Senatorul Liviu Mazilu s-a întâlnit cu primarii din județul Mehedinți Dezbateri și consultări pe teme ale comunităților locale

Senatorul Liviu Mazilu a avut la sfârșitul săptămânii trecute două întâlniri alături de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu și vicepreședintele Ionică Negru pentru consultări, în vederea amendării Legii ariilor protejate, cu primari, reprezentanți de la Apele Române, Garda de Mediu, Romsilva,  conducerea Parcului Național ,,Porțile de Fier,, factorii decizionali din localitățile aflate în zona acestora.. Prima dezbaterea afost organizată la sediul Primăriei Orșova, alături de primarul Marius Stoica au participat edilii comunelor din Clisura Dunări. A doua consultare a avut loc, la Bala și au participat primarii din zona de nord Ariile protejate sunt esenţiale în conservarea capitalului natural şi cultural întrucât includ cele mai reprezentative şi semnificative zone din punct de vedere al biodiversităţii, al valorilor naturale şi culturale asociate. Județul Mehedinți are în componența sa o suprafață mare de asemenea arii ( rezervații naturale) declarate prin Legea nr 5 din anul 2000. Cazanele Dunării reprezintă o astfel de rezervație, cu o suprafață de peste 200 de hectare.  Lista ariilor protejate aflate pe teritoriul administrativ al județului Mehedinți include pe lângă zonele fabuloase din nordul județului, care déjà sunt de notorietate, situate in Geoparcul Platoului Mehedinți, și suprafețe mari de peste 300 de hectare, precum Dealul Vărănic,pe teritoriul comunei Breznița Ocol, sau Rezervația Gura Văii – Vîrciorova, aflată in mare parte pe teritoriul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Măsurile de management în aceste arii se elaborează şi se implementează în aşa fel încât să se menţină sau chiar să se refacă, acolo unde este nevoie, ecosistemele naturale şi populaţiile de specii sălbatice, menţinându-se în acelaşi timp sau căutându-se soluţii pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale. De aceea,  legea restricționează într-un anume fel managementul acestora, astfel că, unitățile administrative teritoriale pe care se află, primăriile care administrază astfel de zone, au instrumente destul de limitate de intervenție, în vederea dezvoltării și exploatării potențialului maxim. Chiar dacă un obiectiv extrem de important legat de managementul acestor zone îl constituie turismul, recreearea și dezvoltarea comunităților locale, există diverse asperități între primării și conducerea etnităților care administrează aceste rezervații. Este cunoscut faptul că turismul în Clisura Dunării este foarte bine dezvoltat, tot mi mulți turiști ajung an de an în aceast colț de Mehedinți. Este nevoie de asigurarea unei infrastructure corespunzătoare, pentru că turismul este creator de locuri de muncă, și reprezintă o șansă enormă pentru dezvoltarea localităților. De aceea toate  Acestea trebuie armonizate, iar noua lege cu privire la ariile protejate trebuie să includă chiar aspectele constatate de factorii decizionali, în vederea  dezvoltării durabile a localităților. Dezbaterile organizate de senatorul Liviu Mazilu s-au concretizat cu propuneri pertinente și argumentate din partea celor implicați, de modificare, adăugare în articolele legii, tocmai pentru un mai bun management al rezevațiilor natural,  exploatarea la potențial maxim , și dezvoltarea durabilă a localităților.

G.P22550311_1880521791974577_8510187485617351042_o

LiviuMazilu.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.