Mariana Drăguț,  artista născută la Prejna,  plecată prea devreme,  să cânte stelelor din ceruri,  să glăsuiască cu tril de argint printre îngeri,  „amazoana” de pe calul alb din genericul emisiunii „Tezaur Folcloric”,  a  regretatei realizatoare Marioara  Murărescu,  devenită ea cântec și dor,  amintire,  reprezintă inspirația,  motivul   Festivalului Național de Folclor „Mariana Drăguț”  .

Această manifestare tomnatică,  organizată an de an de către Centrul Cultural „Nichita Stănescu” și Consiliul Județean

Mehedinți,  alături de către inițiatorul acestui festival, George Burețea  este poate una dintre cele mai emoționante .

 

De fiecare dată,  se întâmplă ceva aproape magic, ceva ce are legătură cu o subtilă interferență între cele două lumi, ceea ce Mircea Eliade numește  „cosmos permeat de aceeași forță magică”,   timpul parcă se rotește,    încremenește  și Mariana este suflu viu,  se aud murmurul izvoarelor,  șoaptele vântului din munte,  ea  se ivește ca boarea,  parcă se luminează și încet,  încet comorile muntelui mehedințean cuprinse în cântec,  în simbol,  în imaginea vieții spirituale ni se devoalează.

Despre Mariana Drăguț nu poți spune decât că a plecat mult prea devreme. Mai avea multe de spus, mai avea multe doruri de cântat, de soptit cu glasul izvoarelor, al vântului, al ierbii, și al munților Mehedințiului. Poate Dumnezeu a dorit ca ea să se alăture altor voci de aur, și acum alături de aceștia,

plecați tot din Munții Mehedințiului colindă cerurile și munții. Muntenii spun că trompeta lui Gherghina încă se aude peste văi, și cântec minunat o însoțește. Tot ei spun că în șuierul vântului, în murmurul izvoarelor, în glasul ierbii tot aceste voci și sunete minunate se ivesc, ale celor care le-au cântat toată viața, și acum le încântă în nemurire.

Se poate, de fapt ca  Mariana Drăguț să nu fi  plecat niciodată,  ea a rămas cu vocea și cântecele ei, să ne spună poveștile ,,Cornetului,,ale pajiștilor și izvoarelor de la Prejna,  să ne readucă, pe noi, poate pe  cei care am uitat, sau nu am știut niciodată,  să vedem viața așa cum este, simplă și frumoasă, cu adevărat un dar minunat de la Dumnezeu.

Cred că poate asta este cel mai important lucru care ni l-a lăsat zestre Mariana Drăguț, o zestre murmurată din cântec și dor.

S-a întâmplat și nu cred, că a fost o simplă întâmplare ci pur și simplu dorința Marianei s-a împlinit:Festivalul Național de Folclor ,, Mariana Drăguț,, s-a întors la matcă, s-a întors acolo unde era locul său, la munte, la muntele care le-a fost inspirație, motiv și dor tuturor marilor soliști de muzică populară plecați din nordul Mehedințiului

precum Angelica Stoican, Anica Ganțu, s-a întors acasă la Mariana, la Prejna.

A fost ceva cu adevărat magic, s-a manifestat aceea interferență subtilă de care vorbea Eliade: Festivalul a fost vegheat de către Mariana, a avut loc lângă casa ei, la Căminul Cultural din Prejna. Au fost prezenți aici Andrei și Cătălin Drăguț, ca întotdeauna, și totuși altfel, doar erau acasă, lângă Mariana, printre neamuri, și oameni care au coborât de pe munte să vadă, să audă, să –și aducă aminte, pentru că de fapt, asta este miza acestei manifestări artistice, ca oamenii să nu uite, să nu o uite pe aceea care a plecat din mijlocul lor, care le-

a dus dorurile, speranțele și visele din cântece mai departe, care a făcut cunoscut muntele mehedințean, și pe ei, oamenii de la munte, tuturor.

Ion Stoican primarul de la Balta este și el un organizator important al Festivalului Național de Folclor ,, Mariana Drăguț,, care iată la ceea de a opta ediție, a avut loc, acolo unde poate trebuia să se întâmple întotdeauna: la Prejna, acasă la Mariana, printre neamuri, alături de oamenii muntelui, de unde a plecat artista, pe ale căror doruri le-a dus, prin cântece în lumea largă.

a dus dorurile, speranțele și visele din cântece mai departe, care a făcut cunoscut muntele mehedințean, și pe ei, oamenii de la munte, tuturor.

Ion Stoican primarul de la Balta este și el un organizator important al Festivalului Național de Folclor ,, Mariana Drăguț,, care iată la ceea de a opta ediție, a avut loc, acolo unde poate trebuia să se întâmple întotdeauna: la Prejna, acasă la Mariana, printre neamuri, alături de oamenii muntelui, de unde a plecat artista, pe ale căror doruri le-a dus, prin cântece în lumea largă.Folclor ,, Mariana Drăguț,, a fost ca de fiecare dată, compus din specialiști, exigenți care au cântărit cu responsabilitate evoluția fiecărui concurent în parte. Din juriu au făcut parte Doina Durdan, șefa Secției Arte a Centrului Cultural ,, Nichita Stănescu,,, profesor de canto, de două ori laureată a Festivalului ,,Crizantema de Aur,, Anica Ganțu, o altă voce neasemuită a cântecului popular, a muntelui mehedințean, extrem de emoționată de a se afla pe scena unde a cântat de

atâtea ori alături de Mariana Drăguț, Emilia Mihăilescu, managerul Centrului Cultural ,, Nichita Stănescu,, într-un fel, o ,, Marioară Murărescu,, din Mehedinți, George Burețea, directorul Televiziunii și Cotidianului ,, Datina,,, inițiatorul acestui festival, cel care aduce,, nedeea,, satului în oraș, prin emisiunile și evnimentele de folclor pe care le organizează, Ion Stoican, primarul comunei Balta.

Trofeul Festivalului a fost câștigat de către Ilie Drulă, din Vîlcea un solist care în anul care se

festivalurile organizate în Mehedinți, ,,un cioban de pe Cindrel,, cu o voce și o tehnică ireproșabile.

Dincolo de concursul interpreților, de eforturile organizatorilor, chiar cele financiare, care sunt desigur foarte importante cel mai important lucru al Ediției a opta a Festivalului Național de Folclor ,, Mariana Drăguț,, este poate faptul că această manifestare și –a găsit locul unde trebuie să se întâmple; acasă la Mariana, la Prejna, acolo unde folclorul înseamnă mai mult decât oriunde, unde așa se trăiește, respiră și unde nu moare, poate niciodată.

 

Gabriela Pogaci

20120101_023304.jpg20120101_024338.jpg20120101_024826.jpg20120101_024758.jpg20120101_04050720120101_023308download-2download-3download-5download-414368642_1433342100025884_7001916671254460872_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s